czwartek, 10 kwietnia 2014

Tymiankiem syp na zdrowie


Stosując go od czasu do czasu do pieczonego mięsa i sosów  z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie.

Właściwości tymianku :
  • napar z tymianku pobudza odkrztuszanie
  • pomaga zwalczyć grypę , anginę i kaszel
  • jego działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne wykorzystywane jest w produkcji preparatów na trądzik
  • preparaty na bazie tymianku stosuje się w leczeniu nieżytu żołądka , łagodzenia podrażnionych jelit oraz dolegliwościach wątrobowych
  • zapobiega biegunce
  • łagodzi bóle reumatyczne
  • odkaża jamę ustną , niwelując przykry zapach oraz leczy choroby dziąseł
  • pomocniczo stosuje się go w leczeniu łupieżu 
  • poprawia trawienie
  • zapobiega wzdęciom
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • pobudza apetyt 
Zachowaj umiar:

Olejek eteryczny zawarty w tymianku -  tymol  przy przekroczeniu bezpiecznej dawki może doprowadzić do uszkodzenia wątroby , nerek i serca. Objawy zatrucia to wymioty, nudności, problemy z oddychaniem.
Ostrożność w stosowaniu większych ilości  tymianku powinny zachować kobiety w ciąży ponieważ może wywołać skurcze macicy.

Przepisy :

1. Napar z tymianku - 1 łyżka tymianku na 1 szklankę wrzącej wody , pić małymi porcjami w czasie dnia
2. Ziołomiód tymiankowy - mieszamy w stosunku 1:3 , świeżo zmielone ziele tymianku z miodem i alkoholem , odstawiamy na 2-3 tygodnie, po tym czasie przefiltrowujemy i możemy stosować otrzymany syrop na przeziębienie i choroby gardła po 1 łyżeczce co 3 godziny w ciągu dnia.

 Pamiętajmy, że tymianek jest niezastąpioną przyprawą do potraw tłustych i ciężkostrawnych - dzięki niemu po tego typu daniu wstaniemy od stołu bez bólu brzucha ;)

A Wy stosujecie w sowich domach tymianek?

Miłego dnia ;*



8 komentarzy:

  1. Kupiłam już piękną kępkę:) Ten ziołomiód chyba wart przetestowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem jak najbardziej za naturalnymi syropkami i nalewkami , przynajmniej wiem co jest w składzie ;p

      Usuń
  2. tymiankiem przyprawiam zawsze grilowanego łososia:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. według mnie tymianek do łososia pasuje idealnie:) zazwyczaj używam suszonego ale żywy też czasem mi się trafi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak stosuję tymianek w swojej kuchni...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  5. Tyle ciekawych informacji dowiedziałem się o tymianku :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubię czytać komentarze, pod swoimi wypocinami, dzięki temu możemy się lepiej poznać i wiem, że ktoś to jednak czyta - to naprawdę miłe uczucie!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...