Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- duża cebula pokrojona w słupki
- 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
- około dwie łyżki cukru
- miód naturalny tyle by przykryć pokrojoną cebule i czosnek
- sok z 1 cytryny
- mały rondel
Przygotowanie:
Do rondla lub małego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, całość zalewamy taką ilością miodu aby wszystko przykryć, dosypujemy cukier, i stawiamy na mały ogień na 30min ( pilnujemy by nie zaczęło się gotować ani wrzeć) , jak syrop zacznie pachnieć a cebulka zacznie się szklić ściągamy z ognia , czekamy aż chwilę przestygnie i dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy ostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie przecedzamy nasz syrop do słoika lub butelki.
Przechowywanie:
Syrop należny przechowywać w lodówce max do 7 dni
Stosowanie:
Zapobiegawczo 1 łyżka stołowa dziennie , w chorobie można podawać do 4 łyżek dziennie.
Uwagi:
- Tą samą metodą można zrobić syrop z samej cebuli i miodu, lub z samego czosnku i miodu.
- Cukru nie trzeba dodawać gdy komuś słodkość miodu wystarcza.
- Cytrynę zawsze dodawaj na końcu gdyż zawarta w niej Wit C szybko się "ulatnia"
Długo mnie nie było,ale jestem,Tak pięknie u Ciebie się zrobiło:)))))
OdpowiedzUsuńdla meni nie do wypicia ten syrop :D
OdpowiedzUsuńmoże to i zdrowe, ale jak sobie przypomnę jak to babcia dla mnie gotowała , to az mi niedobrze... FU ;)
OdpowiedzUsuńTeż często robię podobny syrop, cała rodzina pije go ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńU mnie też taki syrop gości, tylko bez cukru, miód wystarczy i nie gotujemy! Przecież to zabija witaminki <3 Po prostu wszystkie składniki wrzuca się do słoiczka zalewa dużą ilością miodu i zostawia na 24 godziny aby wszystko się "wymieszało". Odcedzić i gotowe, nie jest on rewelacyjny w smaku, ale za to jakie wspaniale działanie!
OdpowiedzUsuńJa tego odstawianego syropu nie cierpię sam widok mnie odstrasza ;p , z witaminkami się zgadza, z tym że nie doprowadzam do wrzenia tylko podgrzewam syrop aby wtrąciły się lecznicze związki z czosnku- allicyna i ajoene , a z cebuli - allicin ,alliin, flawonoidy, kwasy fenolowe, sterole, to te składniki działają jak naturalny antybiotyk i ochraniają nasz układ odpornościowy. Witaminy zwłaszcza Wit C jest jest bardzo nietrwała nawet w naszym organizmie nie utrzyma się dobę gdyż jest wydalana z moczem. Dlatego na sam koniec do zimnego syropu zalecam dolać cytrynę ;)
OdpowiedzUsuńTaki syropek kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony syrop z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuń