czwartek, 14 listopada 2013

Syrop wzmacniający odporność

Temperatura za oknem spada, to znak, że okres przeziębienia i grypy już się rozpoczął, warto jest więc pomyśleć o wzmocnieniu naszego organizmu już teraz.


Do przygotowania syropu potrzebne będą:
  • duża cebula pokrojona w słupki
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kosteczkę
  • około dwie łyżki cukru
  • miód naturalny tyle by przykryć pokrojoną cebule i czosnek 
  • sok z 1 cytryny
  • mały rondel



Przygotowanie:

Do rondla lub małego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, całość zalewamy taką ilością miodu aby wszystko przykryć, dosypujemy cukier, i stawiamy na mały ogień na 30min ( pilnujemy by nie zaczęło się gotować ani wrzeć) , jak syrop zacznie pachnieć a cebulka zacznie się szklić ściągamy z ognia , czekamy aż chwilę przestygnie i dodajemy sok z cytryny, całość mieszamy ostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie przecedzamy nasz syrop do słoika lub butelki.

Przechowywanie:

Syrop należny przechowywać w lodówce max do 7 dni



Stosowanie:

Zapobiegawczo 1 łyżka stołowa dziennie , w chorobie można podawać do 4 łyżek dziennie.

 Uwagi:
  •  Tą samą metodą można zrobić syrop z samej cebuli i miodu, lub z samego czosnku i miodu.
  •  Cukru nie trzeba dodawać gdy komuś słodkość miodu wystarcza.
  •  Cytrynę zawsze dodawaj na końcu gdyż zawarta w niej Wit C szybko się "ulatnia"
Miłego dnia ;*







8 komentarzy:

  1. Długo mnie nie było,ale jestem,Tak pięknie u Ciebie się zrobiło:)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. dla meni nie do wypicia ten syrop :D

    OdpowiedzUsuń
  3. może to i zdrowe, ale jak sobie przypomnę jak to babcia dla mnie gotowała , to az mi niedobrze... FU ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też często robię podobny syrop, cała rodzina pije go ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też taki syrop gości, tylko bez cukru, miód wystarczy i nie gotujemy! Przecież to zabija witaminki <3 Po prostu wszystkie składniki wrzuca się do słoiczka zalewa dużą ilością miodu i zostawia na 24 godziny aby wszystko się "wymieszało". Odcedzić i gotowe, nie jest on rewelacyjny w smaku, ale za to jakie wspaniale działanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tego odstawianego syropu nie cierpię sam widok mnie odstrasza ;p , z witaminkami się zgadza, z tym że nie doprowadzam do wrzenia tylko podgrzewam syrop aby wtrąciły się lecznicze związki z czosnku- allicyna i ajoene , a z cebuli - allicin ,alliin, flawonoidy, kwasy fenolowe, sterole, to te składniki działają jak naturalny antybiotyk i ochraniają nasz układ odpornościowy. Witaminy zwłaszcza Wit C jest jest bardzo nietrwała nawet w naszym organizmie nie utrzyma się dobę gdyż jest wydalana z moczem. Dlatego na sam koniec do zimnego syropu zalecam dolać cytrynę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki syropek kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubię czytać komentarze, pod swoimi wypocinami, dzięki temu możemy się lepiej poznać i wiem, że ktoś to jednak czyta - to naprawdę miłe uczucie!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...